Monday, November 12, 2007

BUAT BISKUT PENUTUP RAYA

Ohhh yaa 10/11/2007 bersamaan 29 syhwal. Menandakan hari terakhir bulan syhwal. Hari tu aku tetiba rajin pulak nak membuat biskut tart dan almonds sweeties. Terpaksa juga buat rajin. Bukan apa...almaklum lah nak menyelamatkan barang-barang lebihan buat kuih yang masih baki banyak lagi tu. Itu pun tenguk margerin dan butter dah mula nak bercendawan. Jadi kira menyelamatkan bahan-bahan tersebut agar tak rosak kena lah buat juga biskut cepat-cepat. Haaa kebetulan biskut tart memang kegemaran aku sekeluarga. Sumber resepi dapat dari blog kak liza dan kawan-kawan dari forum wanitaniaga. Terimakasih semua kengkawan yang hanya dikenali di alam maya. Terutama Kak Liza lah. Memang kalau nengok semua gambar-gambar resepi Kak Liza dalam hanieliza.fotopages pasti terliur. Bukan terliur aje, bersemangat nak mencuba. Jadi tak jadi tak penting tapi mesti nak cuba.

BISKUT TART GULUNG
SUMBER hanieliza.fotopages

Bahan
125 gm butter

125 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem Nenas..boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.















Hemm mengancam!!Panas-panas lagi dah berebut. Masak ilang, masak ilang! Tak ada acuan gulung.....jadi tak yah glaze laaa.


BISKUT ALMONDS SWEETIES
SUMBER hanieliza.fotopages

BAHAN
250gm butter
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm badam kisar ]
300gm tepung gandum ] gaulkan rata
60 gm yepung jagung ]

HIASAN
paper cup
coklat putih
coklat cooking
manik hiasan

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk buah kana kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup. Biarkan beku.
9. Cairkan pula coklat putih secara double boiler dan masukkan dalam piping bag.
10. Pamkan/lorekkan coklat putih atas biskut yg telah di celupkan coklat tadi. Hiaslah mengikut suka hati.
11. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara.








Ketak- ketak tangan nak masukkan coklat tu. Nak main golek biskut dalam coklat boleh tapi bila nak masukkan dalam paper cup habis sememeh. Biskut terpelanting pun yee! Ah senang main pakai sudu je. Cepat sikit.









Dah masukkan coklat susun dalam dulang dulu.











Dah hidang cantik-cantik. Nak makan ke nak posing gambar?

No comments: