BISKUT TART GULUNG
SUMBER hanieliza.fotopages
Bahan
125 gm butter
125 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem Nenas..boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning
Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Hemm mengancam!!Panas-panas lagi dah berebut. Masak ilang, masak ilang! Tak ada acuan gulung.....jadi tak yah glaze laaa.
BISKUT ALMONDS SWEETIES SUMBER hanieliza.fotopages BAHAN 250gm butter 160 gm gula 1 biji kuning telur 1 s/t vanilla 150 gm badam kisar ] 300gm tepung gandum ] gaulkan rata 60 gm yepung jagung ] HIASAN paper cup coklat putih coklat cooking manik hiasan Cara 1. Gaulkan butter dan gula sehingga lembut. 2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi. 3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi. 4. Buatkan sapeti bentuk buah kana kecil dan susunkan dalam loyang 5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit 6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang. 7. Cairkan coklat cara double boiler dan celupkan biskut. 8. Masukkan biskut dalam paper cup. Biarkan beku. 9. Cairkan pula coklat putih secara double boiler dan masukkan dalam piping bag. 10. Pamkan/lorekkan coklat putih atas biskut yg telah di celupkan coklat tadi. Hiaslah mengikut suka hati. 11. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara. |
Ketak- ketak tangan nak masukkan coklat tu. Nak main golek biskut dalam coklat boleh tapi bila nak masukkan dalam paper cup habis sememeh. Biskut terpelanting pun yee! Ah senang main pakai sudu je. Cepat sikit.
Dah masukkan coklat susun dalam dulang dulu.
Dah hidang cantik-cantik. Nak makan ke nak posing gambar?
No comments:
Post a Comment